Razgovori


Umetnik je izgnanik

Ipak, često pomislim da li bi se za mene stvari drugačije odigrale da nije bilo moje duge kose. Naime, kao jedan od boljih studenata na grupi za engleski jezik i književnost, na Višoj pedagoškoj školi, pozvan sam da se priključim partiji. Dobio sam poziv za jedan sastanak i poslušno sam se odazvao, ali kada sam došao – a to je bilo, sasvim prikladno, ako me pamćenje dobro služi, u nekoj učinionici u prizemlju, u hodniku osvetljenim nekim slabasnim svetlom, tako da je sve imalo izvesnu tajanstvenu i zavereničku dimenziju – na vratima me je zaustavio jedan kršan momak.

„Gde si pošao, druže?” – pita on. Kažem mu da sam kandidovan za partiju. „Idi se prvo ošišaj” – kaže on – „pa onda dođi.” Okrenuo sam se i nikada se nisam vratio. Partiji je verovatno bilo svejedno, ali moji pramenovi, koji su mi tada padali na ramena, bili su isuviše dragoceni da bih ih žrtvovao za bilo koga ili bilo šta. I tako se desilo da mi je godina 1968, kada sam bio student, protekla potpuno nezanimljivo. Posle ću razumeti neke stvari, ali tada je već bilo kasno.

Nastavak...

Pripovedač - gospodar priče

Ako bi trebalo da govorim o uticajima, onda je u pitanju mešavina spisateljskih postupaka pisaca koji dolaze iz raznih tradicija (i od kojih su neki veoma daleko od postmodernizma), kao što su Apdajk i Fokner, Handke i Bernhard, Bartelmi i Kuver, Karver i Kafka, Pinter i Beket. Neke od njih više ne čitam, ali tragovi onoga što sam ranije pročitao i dalje upravljaju pričama koje nastaju u meni.

Nastavak...

Knjiga je izvor utehe

Antisemitizam je samo jedan od oblika netrpeljivosti i predrasuda među ljudima, što znači da jedino može da se prevaziđe ukoliko se u potpunosti iskorene sve predrasude. Bojim se da tako nešto jednostavno nije moguće, jer je sklonost predrasudama nešto što je – voleli mi to ili ne – deo svakog od nas, jedna od datosti naše psihe.

Nastavak...