Nove knjige

Životinjsko carstvo

Pod okriljem svemoćne JNA, Dimitrije Donkić, opskuran čovek nepoznate prošlosti, oformljuje svoju grupu, Životinjsko carstvo, čiji članovi isprva misle da je povod njihovog okupljanja samo druženje i zabava. Uskoro otkrivaju da im je jedini zadatak da pomognu pri sprovođenju brutalne odmazde nad jednim pripadnikom grupe. Pozadina studentskih protesta iz 1968. godine, to jest razračunavanje sa učesnicima demonstracija, presudno utiče kako na događaje u banjalučkoj kasarni, tako i na dramatičan epilog u Kanadi 21. veka.

David Albahari svojim novim romanom ulazi u drugačiji univerzum, ali sa istom idejom. On još uvek primećuje pojave koje nama izmiču, primoravajući nas da stvarnost posmatramo drugim očima. Životinjsko carstvo stoga predstavlja još jednu studiju o ljudskom karakteru, jezovit prikaz stanja stvari. Roman je vrlo kompaktan, skladan, likovi su više funkcije priče nego osebujne ličnosti, što sasvim odgovara piščevoj nameri – da pripovedač ostane nepoznat, nedokučiv, nepouzdan, da priča sama sebe pripoveda. Ova knjiga otkriva sve Albaharijevo majstorstvo u tome da nenametljivim postupkom kreira atmosferu jeze i teskobe.

Krava je usamljena zivotinja

Ovo je izbor sažetih, tj. najkraćih priča iz svih mojih dosadašnjih pripovedačkih zbirki. Ovaj izbor trebalo je da pokaže da sam od samog početka pisanja i objavljivanja bio zainteresovan za ovu formu. Iako dominiraju priče iz "Neobičnih priča" i "Malih priča", u znatnom broju su predstavljene i priče iz zbirki "Fras u šupi" i "Pelerina". U stvari, u svakoj mojoj knjizi priča nalazi se nekoliko sažetih prica. Knjigu je objavila izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Knjiga o muzici

Ova knjiga je nastajala tokom dužeg perioda dopisivanja sa Žarkom Radakovićem. Tačnije rečeno, ona je posledica našeg zajedničkog odlaska na koncert rege grupe Groundation. Kada smo počeli da razmenjujemo utiske sa koncerta , poželeli smo da tako "razgovaramo" i o drugim muzičarima i sastavima. Razmena iskustva slušanja tih muzičara imala je glavnu ulogu u našim razgovorima, ali postojao je i čitav niz drugih tema, pogovo onih koje se odnose na pitanje nadahnuća, naših poetika, uloge sećanja u nastanku pripovedačkog teksta, značaj tišine i dr. Tekstovi koje smo napisali razlikuju se od naših ranijih tekstova i predstavlajju posebnu kombinaciju istine i fikcije, pripovedačkog i esejističkog načina pisanja. Ovo je neobična knjiga ali verujem da će biti zanimljiva svim čitaocima. Knjigu je objavila Laguna iz Beograda.

Male priče

"Male priče" su moja treća knjiga tzv. sažetih priča. Za razliku od prethodne dve zbirke ("Obične priče" i "Neobične priče") u ovoj knjizi preovlađuju priče koje beleže trenutak u kojem junaci prepoznaju nadmoć sudbine. Nekoliko priča o malim dečacima istražuju putanje kojima se strah kreće u nama. Tu su i priče o mojim omiljenim temama: inspiracija, stvaralački čin, odumiranje ljubavi, apsurdne situacije. Sve u svemu, "Male priče" su zbirka priča koje ne kriju zadovoljstvo pisanja i nadaju se da će u čitaocima probuditi zadovoljstvo čitanja. Knjigu je objavila Čarobna knjiga iz Beograda.

Propuštena prilika

Priče koje se nalaze u zbirci Propuštena prilika nastale su tokom poslednjih nekoliko godina kao rezultat mog "svođenja računa" sa svojom dosadašnjom pripovedačkom poetikom. Jednostavno rečeno, rezultati tog "sukoba" između teorije (tj. moje poetike) i prakse (tj. mojih drugih knjiga priča) naveli su me da pokušam da pronađem neki novi "ugao pripovedanja" koji bi dao nešto novo mojim pričama, a ipak zadržao neke od prepoznatljivih elemenata moje proze. Međutim, o njima - na primer, o ljubavi - pišem sa mnogo više gorčine i sarkazma nego u ranijim pripovedačkim zbirkama. Porodičnih priča gotovo i da nema više, a one koje postoje uglavnom govore o nemogućnosti porodičnog sklada. Dominantna tema u ovoj knjizi se nalazi u pričama koje govore o samoći, o kraju života, o gorčini neuspeha da se na bilo koji način promeni sitno tkanje sudbine. Jedinu utehu donose fantastične priče u kojima se bar, ako ništa drugo, junaci priča slobodno kreću između raznih vremenskih i prostornih dimenzija. Ukratko, Propuštena prilika je zbirka kratkih priča koja govori o trenucima u kojima se životi njihovih junaka potpuno menjaju, a sam život postaje propuštena prilika da se u našem svetu ostavi bar neki mali trag.

2013 god.

10 pesama

Evo me ponovo na "zabranjenoj" teritoriji ali poslednjih meseci posećuje me pesničko nadahnuće, dok prozni anđeli nemilosrdno ćute. Jedna od pesama napisana je namenski, za prevodioce koji su govorili o prevodjenju mojih knjiga na razne jezike. Pesme su uglavnom narativne, što ne treba da čudi.Ipak sam ja pripovedač, prozni pisac. Dok sam ih pisao, uživao sam u slobodi iformiranja stihova i u njihovom usklađivanju sa ritmom mog diaha i mog pisanja. Ova knjižica je objavljena u ediciji Pesničenja u Beogradu.

2013 god.