Kalendar 2011

Decembar
 • 5. - 7. Ako ne sada, kada?, Međunarodna konferencija o logoru na Starom sajmištu u Beogradu - (odloženo za maj 2012)
Novembar
 • 3. Subotica, književno veče
 • 9.-11. Skoplje, promocija izdanja Ludviga na makedonskom
 • 15.-18. Sofija, promocija izdanja Krave na bugarskom
 • 21. Grac, Austrija, književno veče
 • 22. Budva, uručivanje nagrade Stefan Mitrov Ljubiša
Oktobar
 • 24. - 30. Sajam knjiga u Beogradu
 • 31. Pančevo, književno veče

Odavno sam već rekao da je Sajam knjiga moj treći dom. Tu se dobro osećam, bez obzira na to da li sam došao na pet dana ili samo na jedan dan. Zatim sledi novembar, mesec putovanja, koji se završava primanjem nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi. Posle toga dolazi zima - vreme za pisanje novog romana.

Septembar

U Beogradu objavljen novi roman Kontrolni punkt

U Novom Sadu objavljena knjiga eseja i zapisa Ljudi, gradovi i štošta drugo

 • 12. - 16. Kongres Međunarodnog PEN-a u Beogradu
 • 19. Razgovor o Bernhardu, Beograd, Narodna biblioteka Srbije

Septembar u Beogradu

Održavanje kongresa Međunarodnog PEN-a je istorijski trenutak za Srpski PEN centar jer je to prvi put da se ovaj skup najveće svetske organizacije pisaca održava u Srbiji. To je veliko priznanje našoj književnosti, koja očigledno ponovo uživa ugled koji joj svakako pripada. Po završetku kongresa, u Narodnoj biblioteci Srbije govoriću o austrijskom piscu Tomasu Bernhardu u okviru ciklusa predavanja posvećnih jednom od najuticajnijih evropskih pisaca prošlog veka. Govoreći o njemu i njegovim pričama, pokušaću da utvrdim koliko mu, kao piscu, zaista dugujem.

Jun
 • 20. - 25. Prevodlački centar u Banfu
 • 13. Promocija Pijavica u knjižari Pages u Kalgariju

Knjižara u Kalgariju

Knjižara Pejdžis je kultna kalgarijanska knjižara, jedna od poslednjih malih, privatnih knjižara koje uspevaju da opstanu uprkos internetu i brojnim velikim (i identičnim) knjižarama u svakom tržnom centru.. U ovoj knjižari predstavljene su sve moje knjige objavljene na engleskom jeziku. Idealno smeštena pored nezavisnog biskopa Plaza i naspram podjednako kultnog kafića "Hajer graund", ona je već sedamnaest godina simbolično središte mog prisustva u Kalgariju.

Maj

Roman Pijavice objavljen u SAD.

April
 • 25. - 1. maj PEN festival svetskih glasova, Njujork
 • 13. Promocija Pijavica u knjižari Pages u Kalgariju

Glasovi sveta u Njujorku

Ovo je sedmi festival Glasovi sveta koji se, u organizaciji Američkog PEN centra održava u Njujorku. Ove godine na njemu učestvuje stotinak autora koji će nastupati u brojnim čitanjima, diskusijama i predstavljanjima novih dešavanja u svetu književnosti. U okviru festivala održaće se jednodnevna konferencija koja će se baviti sadašnjim položajem i ulozi koju savremeni pisac igra u društvu. To je, u stvari, podsećanje na sada već legendarni Kongres međunarodnog PEN-a, održan 1986. godine u Njujorku kada je to bila glavna tema skupa. Sticajem okolnosti, bio sam na tom čuvenom kongresu koji je okupio veliki broj najpoznatijih književnika, od Brodskog i Karvera do Amihaja i Beloua. Bili su tu i Popa i Kiš. Sada, 25 godina kasnije, odlazak u Njujork biće i tužno podsećanje na sve njih. Ars longa, vita brevis.

Mart
 • 17.-20. Sajam knjiga u Lajpcigu (Nemačka)

Krava u Lajpcigu

Za Sajam knjiga u Lajpcigu, na kojem se posebno predstavlja srpska književnost, izdavačka kuća Ajhborn(Eichborn) objaviće knjigu mojih najkraćih priča pod naslovom Krava je usamljena životinja. U knjizi se nalazi 120 veoma kratkih priča iz gotovo svih mojih zbirki priča. Najveći broj priča uzet je iz zbirki Neobične priče, Fras u šupi i neobjavljenog rukopisa, Male priče. Ovaj izbor pokazuje da sam već od prve knjige priča, Porodično vreme (1973), bio opčinjen ovom formom, bliskoj tzv. pesmi u prozi, i koju su - na krajnje različite načine - koristili pisci poput Franca Kafke, Danila Harmsa, Ištvana Erkenja, Tomasa Bernharda i H.L.Borhesa. Zbirka je nazvana po istoimenoj priči koju sam napisao pre dvadesetak godina, posle male turneje u kojoj smo, kao autori izdavačke kuće Rad iz Beograda, Mirjana Božin, Milivoj Srebro i ja održali književne večeri u Zenici i Travniku. Usamljenu kravu video sam negde u blizini Travnika. Stajala je bez pokreta, kao kakav Buda koji pilji u kosmičku prazninu. Priču sam napisao nekoliko meseci kasnije i uvrstio sam je u zbirku priča Pelerina (1993). Uveren sam da se ona sasvm dobro oseća i na čelu celog ovog izbora koji za sada postoji samo na nemačkom jeziku.

Januar

Roman Ludvig objavljen u Bugarskoj.

Arhiva